TIEKE ry

Tietoyhteiskunta-akatemia 2021

Vuoden 2021 Tietoyhteiskunta-akatemian pääteemana on ”Tieto ja ihminen edellä kohti kestävää tietoyhteiskuntaa”. Digitaalinen tapahtuma on 17.3 klo 9-16. Tekoäly jatkaa isossa roolissa. Ohjelmassa on mm. tekoälytutkijapaneeli, jossa pohditaan, miten huippututkimus saadaan paremmin päättäjien käyttöön. Myös puolueiden teknologiakannat puhuttavat: voiko teknologiaan suhtautua poliittisesti neutraalisti? Onko digitalisaatio ympäristölle uhka vai mahdollisuus? 

Akatemian aikana tarkastelemme keinoja, joilla saavutetaan yhteistyössä haluttu tietoyhteiskuntakehitys. Pureudumme myös kansallisiin ja kansainvälisiin tietoyhteiskuntalinjauksiin. Selvitämme Akatemiassa, missä teknologiakehityksen osalta mennään muissa maissa ja miten voimme EU:na mennä yhdessä eteenpäin? Digiosallisuus on myös keskeinen näkökulma. Päivän aikana on hyvä pohtia, miten kaikki pidetään mukana digitalisoituvassa yhteiskunnassa.

Mikäli et ole saanut kutsua tapahtumaan, mutta olet kiinnostunut osallistumaan, laita sähköpostia tuottajalle Kalle Hakkolalle.

Ohjelma Puhujat

Ohjelma

9:00

Tervetuloa – TIEKE 40 vuotta juhlavuosi

9:20

Ministeri Harakan tervehdys

Timo Harkka

Liikenne- ja viestintäministeriö

09:40

Onko tietoyhteiskunta yhteinen eurooppalainen työmaa vai markkina, josta taistellaan? Keskustelua kansallisista ja kansainvälisistä teknologia- ja datalinjauksista ja yhteisestä suunnasta. Miten saadaan iso digitalisaatiopyörä pyörimään ilman, että päädytään etenemään hitaimman mukaan? Mukana keskustelemassa mm. valtiosihteeri Pilvi Torsti, Suomen yrittäjien digi- ja koulutusasioiden päällikkö Joonas Mikkilä ja Helsingin kaupungin digitalisaatiojohtaja Mikko Rusama.

Pilvi Torsti

Liikenne- ja viestintäministeriö

11:45

Onko digitalisaatio ympäristölle uhka vai mahdollisuus? Digitalisaatiolle asetetaan kovia odotuksia kiertotalouteen siirtymisessä ja päästöjen vähentämisessä. Kokonaisuus on kuitenkin monimutkaisempi, kuin usein halutaan ymmärtää. Mitä ICT-alan ympäristövaikutuksista tiedetään ja mistä tarvitaan lisää tietoa? Keskustelussa mukana digitalisaation ympäristövaikutusten asiantuntijoita. Kokonaisuus toteutetaan yhdessä Sitran kanssa.

14.15

Outokumpu ja tietoyhteiskunta

14:40

Tietoyhteiskuntakehityskö arvoneutraalia? Onko digi politiikkaa, onko meillä digipolitiikkaa? Miten suomalainen huipputason tekoäly- ja teknologiatutkimus näkyy päätöksenteossa? Keskustelussa puolueiden teknologia- ja datavisiot Mukana keskustelemassa: Kristo Lehtonen (Keskusta) Miia Lindell (Kokoomus) Juhana Harju (SDP) Antti Poikola (Vihreät) Petri Myllymäki, Ph.D. Professor of Artificial Intelligence and Machine Learning, University of Helsinki, Finland Director, Helsinki Institute for Information Technology

16:00

Loppuyhteenveto

Puhujat

+

Timo Harkka

Liikenne- ja viestintäministeri
Liikenne- ja viestintäministeriö

+

Pilvi Torsti

valtiosihteeri
Liikenne- ja viestintäministeriö