Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula puhui akatemiassa uuteen toimintakulttuuriin siirtymisestä. Se on kuin kylmään avantoon sukeltaminen. Täytyy luopua menneestä ja tehdä asioita uudella tavalla. Strategia on tuntemattoman kohtaamista ja voittamista. Lähes aina, kun olen ajatellut tulevaa, olen ollut joko väärässä tai myöhässä, Koivula sanoo.
Tunteet voittavat faktat
Suomalaiset ovat hyviä a vai b -päätöksenteossa. Ensin tehdään analyysi tilanteesta ja sitten valitaan parempi: a tai b. Jos päätös menee väärin, sen näkee melko nopeasti.
Digitalisaatio tuo työelämään muutoksen, jossa tunne voittaa faktan. Kuvittelemme, että olisi parempi, jos maailma ei muuttuisi. Esimerkiksi Trumpin voittoon ei uskottu, koska sitä ei haluttu. Samoin työyhteisöissä ei välttämättä haluta ymmärtää, millaisia muutoksia kehitys tuo mukanaan.
Toinen haaste on Suomen sijainti. Keinoäly kehittyy harppauksin Piilaakson teknologiayrityksissä, mutta tulevatko sovellukset suomalaisten käyttöön riittävän nopeasti? Kaikki tietävät kyllä keinoälyn Suomessa, mutta juuri kenelläkään ei ole sitä kotona, koska esimerkiksi Googlen ja Amazonin uusimmat palvelut eivät ole saatavilla samalla tavalla täällä kuin muualla. Jos uusia sovelluksia ei saada käyttöön riittävän nopeasti, alkaa teknologia näyttää helposti taikuudelta. Silloin emme edes ymmärrä, mikä on mahdollista.
Miten muutoksen saa liikkeelle?
Työelämän digitalisaatio tulisi nähdä positiivisena mahdollisuutena. Tämä ei tarkoita vain uusien työvälineiden omaksumista ja koulutuspäiviä.
Työntekijöiden on saatava leikkiä teknologialla, sillä vain kokeilukulttuurin myötä teknologian kanssa pääsee sinuiksi. Positiivinen, mahdollisuuksien kautta lähtevä johtaminen on ainoa keino muuttaa toimintaprosesseja.
Teksti perustuu Antti Koivulan puheenvuoroon Tietoyhteiskunta-akatemiassa 2017.