Paleltaako pakkasessa?

Konesaliliiketoiminta rakastaa viileitä kesiä.

Tammikuun pakkasasteet ovat kolkutelleet etelässäkin lähes kolmeakymmentä. Suomalaisen konesalipalvelun valinnutta asiakasta paukkupakkaset lämmittävät, sillä merkittävä osa konesalipalveluiden kustannuksista syntyy sähkön ja jäähdytyksen käytöstä. Perisuomalaiset juhannuksen raekuurot ja tammikuun paukkupakkaset takaavatkin vihreitä arvoja tukevan ja energiatehokkaan palvelun. Suomalaisen konesalikumppanin valinnassa on muitakin etuja. Täällä Pohjolassa olosuhteet ovat vakaat, joten merkittävät luonnonkatastrofit tai yhteiskunnalliset mullistukset eivät yleisesti koettele Suomea. Tämän ansiosta it-infrastruktuurin korkea käytettävyys ja palveluiden jatkuvuus ovat vakaalla pohjalla.

Suomalainen konesalipalvelu takaa myös turvallisen kodin datalle ja tietoliikenteelle. Viime vuoden lopulla EU-tuomioistuin totesi, että Yhdysvallat ei ole Turvasatamasopimuksen (Safe Harbour) määritelmien mukaan ”riittävän turvallinen” paikka datan säilyttämiseen. Suomalaisen ja EU:n sisäisen konesalikumppanin asiakasta ei tietoturva ja datasuojaus kylmää, sillä Suomessa riskienhallinta, varautuminen ja varmistukset ovat huippuluokkaa. Kaikesta huolimatta datan liikkumisen vapaus on varmistettava myös tulevaisuudessa.

Suomalainen koulutus ja osaaminen ovat edelleen maailman kärkeä. It-alan erityisosaaminen ja pitkän linjan teknologiakehityksen yhteistyö kannattaa hyödyntää. Konesalikumppanin avulla saadaan sitä erityisosaamista, jolla it-infra pysyy teknologian kehityksessä mukana. Suomalaisten huippunopeat tietoliikenneyhteydet eivät nekään ole haitaksi kiihtyvän digitalisaation vauhdissa. Ja kiitos Cinian, kaapelilaiva on jo rantautunut Saksaan, joten uusi Itämeren kuitu-kaapeli on testausta vaille tuotannossa.

Voi olla, että meidät suomalaiset tunnetaan hitaasti lämpenevänä kansana, mutta suomalaisessa työssä on kuitenkin ainutlaatuista palveluasennetta, avoimuutta ja nopeutta. Suomalaisen asenteen ja osaamisen myötä ’palvelinbisnes’ on Suomen viileä osaamisintensiivinen valtti.

Ilmari Vallo
Toimitusjohtaja (CEO)
DataCenter Finland Oy
ilmari.vallo[at]datacenter.fi

Ilmari Vallon esitysdiat Tietoyhteiskunta-akatemiassa 26.1.2016 löytyvät Ohjelma-sivulta.